Miyazawa Benelux Miyazawa Benelux
Muziekinstrumenten DEP b.v.b.a.
Generaal Lemanstraat 48
2600 Berchem - Antwerpen
België

telefoon dep bvba +32 (0)3.230.03.89
fax dep bvba +32 (0)3.230.03.89
e-mail dep bvba miyazawa@dep.be

Marc Grauwels

 
Marc Grauwels is ongetwijfeld één van de meest vooraanstaande Belgische fluitisten van vandaag. Dit heeft hij te danken aan zijn talent, zijn charisma, zijn dynamische en gulle persoonlijkheid maar eveneens aan zijn aangeboren gave voor communicatie.
 
Zijn eclectische instelling als solist op de internationale scène heeft een honderdtal componisten uit heel de wereld geïnspireerd om speciaal voor hem te schrijven. Vermelden we o.a. Ennio Moricone, die de “Cantate voor Europa” aan hem opdraagt zoals ook Astor Piazzolla in 1985 zijn befaamde ‘Geschiedenis van de Tango” en meer recentelijk de Griekse componist Yannis Markopoulos, die eveneens zijn nieuwe concerto voor fluit aan hem opdraagt. Dit concerto werd trouwens gespeeld op de opening van de Olympische Spelen van Athene in 2004.
 
Reeds voor het voltooien van zijn muziekstudies in zijn land debuteert Marc Grauwels op negentienjarige leeftijd in het orkest van de opera van Vlaanderen. Tegelijk vervolmaakt hij zich o.a. bij James Galway en Jean-Pierre Rampal. In 1976 wordt hij solist piccolo in de Muntschouwburg te Brussel (de Nationale Opera van België). Hij verlaat deze betrekking in 1978 om eerste fluitist solo te worden in het Symfonisch Orkest van de Belgische Radio en Televisie. Hij zal er tien jaar blijven terwijl hij bovendien in 1986 voor dezelfde opdracht gekozen wordt bij de oprichting van het beroemde “World Orchestra” onder leiding van Carlo-Maria Giulini.    
 
Zijn carrière als solist verloopt nu indrukwekkend snel en hij neemt definitief afscheid van het orkest in 1987. In die tijd is hij gedurende 15 jaar docent aan het Conservatorium van Brussel. Tegenwoordig is hij professortitularis aan het Koninklijk Conservatorium van Mons.
 
Na een tournee in Azië besluiten de verantwoordelijken van Naxos op wereldniveau in Hong Kong in februari 2001 in hun cataloog een speciale verzameling aan hem toe te vertrouwen: “The Flute Collection”. In de daarop volgende drie jaren worden in deze collectie dertig cd’s uitgebracht, gewijd aan de fluitist Marc Grauwels. (10 Naxos cd’s zijn al beschikbaar op de wereldmarkt.)
 
Van nature spontaan en enthousiast, schrikt hij niet terug voor de meest verschillende muzikale genres. Hij wisselt graag Piazzolla met Mozart, Bach of Ravi Shankar af. Dit belet hem overigens niet zijn programma samen te stellen met even veel ernst als verbeeldingskracht. Zijn laatste opname in wereldpremière (eveneens een Naxos uitgave) bevat werken van de buitengewone negentiende eeuwse componistfluitist Mathieu-André Reichert, van Belgisch-Braziliaanse afkomst is hier trouwens een uitstekend voorbeeld hiervan.
 
Marc Grauwels werkt ook mee aan de verwezenlijking van de geluidsband voor de film Amadeus van Milos Forman, begeleid door Thomas Bloch en de “Brussels Virtuosi” in het sublieme Adagio voor glasharmonica, fluit, hobo, alt en cello KV 617.
Hij vertolkt ook de jeugdsonates, de kwartetten en het concerto voor fluit en harp in de integrale uitvoering van Mozarts werk, uitgebracht in een verzameldoos van 170 cd’s. Deze doos, de Gouden Plaat, verschenen ter gelegenheid van de 250ste verjaardag van Mozarts geboorte, kent een commercieel succes zonder weerga bij Brillant Classics (met nu al meer dan 100.000 verkochte exemplaren);
 
Met een minimum van honderd concerten per jaar over heel de wereld, een discografie van meer dan 60 opnames waarin hij als solist optreedt en meer dan 45.000 pagina’s op Internet, aan hem gewijd, toont Marc Grauwels aan dat een goede artistieke aanpak een fluitist heden ten dage tot de hoogste publieke erkenning kan krijgen.
 
In zijn loopbaan én in zijn interpretaties blijft hij trouw aan zich zelf - niet de minste van zijn kwaliteiten…
 
 
 
syrinx@skynet.be
www.marcgrauwels.be
 
Mr. Grauwels bespeelt een MIYAZAWA Type II  Brögger System 9 Karaat gouden fluit met een 9 Karaat gouden kopstuk model MZ 7
 
 

 << Artiesten overzicht